Вчитување Настани

« Сите Настани

  • настанот помина.

Од збирката на плакат од колекцијата на НГМ

јуни 26 @ 20:00 - 23:00

Оваа збирка на плакати, за прв пат ке биде изложена и ќе биде вклучена во рамките одбележувањето на Јубилејот 70 години НГМ. Ќе бидат изложени плакати од првите изложби кои што биле организирани. Како на пример да ги наведеме, плакати од петтата деценија на 20 век од самостојните изложби на Петар Хаџи Бошков, како и од основоположничката генерација и од основачите на ова Институција, великаните Лазар Личеноски, Никола Мартиноски, Димитар Пандилов, Томо Владимирски…
Ќе бидат презентирани плакати од нашите преставувања на Венециското Биенале и плакати од наши преставувања во странски културни центри: Софија, Њујорк, Нирнберг и Санкт Петербург

Ky koleksion i posterave për herë të parë do të ekspozohet dhe do të përfshihet në kuadër të përvjetorit të 70-të jubilarë të GKM.
Do të ekspozohen postera nga ekspozitat e para që janë organizuar. Siq janë postera nga dekada e pestë e shekullit te 20 nga ekspozita personale
e Petar Haxhi Boshkov, si dhe nga themeluesit e
këtij institucioni, Lazar Liçenoski, Nikolla Martinovski, Dimitar Pandilov, Tomo Vladimirski…
Do të prezentohen postera nga përfaqësimi ynë në Bienalen e Venecias dhe postera nga përfaqësuesit tanë në qendrat e huaja kulturore: Sofi, Nju Jork, Nirnberg dhe Shën Petersburgu

Заинтересирани: 33 лица

Детали

Датум:
јуни 26
Време:
20:00 - 23:00
Настан Категорија:
Настан Тагови:
, ,

Место

Национална Галерија На Македонија – Мала Станица
улица Јордан Мијалков 18
Skopje, Macedonia
Веб-страница:
www.facebook.com/395315650515773