Вчитување Настани

« Сите Настани

  • настанот помина.

Обука за ЕУ проекти и подготвка на концепт документ

15/08/2017 @ 09:30 - 16/08/2017 @ 16:30

Следните Обуки за пишување на предлог проекти од ЕУ и други донатори, во организација на ПРОЕФЕКТ се на следниве два термини: – 15 и 16 Август (вторник и среда), во рамките на која се организира и бесплатна сесија на 15/08/2017 од 9:30 до 11:30.
– 26 и 27 Август (сабота и недела), во рамките на која се организира и бесплатна сесија на 26/08/2017 од 9:30 до 11:30.

На бесплатните сесии може да присуствува секој кој ќе се пријави со пополнување на апликацијата дадена на линкот подолу до пополнување на лимитот на можни учесници на кој ќе се претставт сите отворени повици за грант поддршка на EU (со крајни рокови до октомври 2016).

Обуката се одржува во просториите за обука на ПРОЕФЕКТ со Зоран Стојковски, како главен обучувач за оваа тема со богато 20 годишно искуство во работа за меѓународни и домашни организации за грант поддршка.

Понудата вклучува дводневната обука за развој на проектни концепти и последователни 4 часа за менторство (кои може да се распределат на 2-3 средби од по 1-2 часа) за финализација на проектната апликацијата за добивање на грантови (неповратна финансиска поддршка) од една од следниве ЕУ и други донаторски програми (кои се отворени во моментов):
1. Грант Програма на Стејт департмент на САД „Законска заштита на гласачките права“ (рок 18 Август 2017)
2. Вишеградски фонд – Мали и стандардни грантови (Рок: 1 септември)
3. ФООМ: Грантови за поддршка на ад-хок иницијативи на граѓански организации, неформални групи (15 Септември 2017)
4. Специјалистичка и Прогрма на Спикерот на САД за МАкедонија –Зајакнување на демокатските институции (Рок : 15 септември 2017)
5. NED National Endowment for Democracy (Краен рок: 30 септември)
6. Мали грантови на Амбасадата на САД (Рок: 15 октомври за концепти за повикот на 1 декември)
7. Проект за локална и регионална конкурентност во туризмот (ПЛРКТ) во Македонија (рок: Октомври 2017)
8.Повик за грант апликации на IPA II CSF &MP за „Национален ресурсен центар за граѓански организации“ (краен рок 24 октомври 2017)
9. Грантови на Civica Mobilitas II (ад-хок грантови кои се постојано отворени до 31 март 2018 )

Покрај нив учеснициите ќе можат да се запознаат и со повици од ЕАСИ програмата за вработување и социјални иновации:
1. ЕАСИ грант за формирање 4 годишни рамковни договори за партнерства за поддршка на НВО мрежи на ЕУ ниво активни во областа на социјалната инклузија и намалување на сиромаштијата, како и мрежи за микрофинасии и финансии за социјални претпријатија и Опертаивни грантови за 2018 (Рок : 29 септември)
2. Поддршка на трансакцискте трошоци за финансиите на социјални претпријатија (Рок : 1 Декември)

Ќе бидат претставени следниве повици на Програмата Creative Europe кои се со краен рок до октомври 2017 година:
Во делот на МЕДУМИ, оваа програма ги има следниве отворени повици
1. Дистрибуција 2016 и 2017 – поддршка на дистрибутери на филмови (Краен рок: 3 Октомври 2017)

Од Повиците на Програмата Европа за граѓаните се претставуваат:
1. Мрежи на градови 2017 (Рок : 1 септември)
2. Збратимување на градови 2017 (Рок : 1 септември)
Во зависност од интересот учесниците ќе дознаат и за 20-на постојано отворени повици за грант поддршка во текот на целата година.

Посебен фокус ќе биде даден и на отворените повици на Рамковната програма за истражување и иновации на ЕУ, Horizon2020, кои имаат крајни рокови до октомври 2017 (дури 45 повици за грантови).

Секој учесник добива материјали за работа, потребните формати, како и сертификат за завршен курс (на крајот по процесот на менторство). Котизација за учество е 9.500 мкд и ги опфаќа и трошоците за храна, кафе и пијалоци за освежување на учесниците.

Тргнувајќи од мисијата на Проефект, и принципите на општествената одговорност, за оваа обука е предвидено 15% попуст на котизацијата за следниве категории на учесници: Персонал и активни членови на граѓански организации, студенти и невработени повеќе од 6 месеци (т.е. плаќаат 8.100 мкд). Попуст се пресметува и доколку тројца учесници од иста организација/институција се пријават за учество (во тој случај третото лице ќе ја следи обуката за 3800 мкд,(или за само 40%), т.е. сите три учесници ќе треба да платат котизација во просек од 7.600 мкд од учесник)). За платени три полни котизации (или вкупно 28.500 мкд) 4-тот учесник е гратис (т.е. во просек по учесник по 7.125 мкд) .

Пополнетата апликација за учество (на следниот линк:https://goo.gl/forms/1Sw8bmm1urb7qRxl2 ) треба да ја поднесете во најскоро време, но не подоцна од 12 часот на еден ден пред одржувањето на обуката. Плаќање на котизацијата треба да се направи веднаш по поднесувањето на оваа апликација за учество (и по добивањето на фактура од ПРОЕФЕКТ) на жиро сметката на ПРОЕФЕКТ најдоцна еден ден пред почетокот на обуката. Обуката се одржува во периодот од 9.30-17.30 во секој од деновите на обука во просториите за обука на ПРОЕФЕКТ во Скопје. За дополнителни информации можете да не контактирате на тел: 070 355 095 или на е-маил адресата info@proefekt.mk

Заинтересирани: 30 лица

Детали

Почеток:
15/08/2017 @ 09:30
Крај:
16/08/2017 @ 16:30
Настан Категорија:
Настан Тагови:
,

Место

Proefekt
Head office: V. S. Bato 35; Training courses venue: Mirce Macan 26
Skopje, Macedonia
Веб-страница:
www.facebook.com/1431448923815275